Je leert niet het meest van je ervaring!

Heb je wel eens gehoord van het 70:20:10 raamwerk? De stelling dat je van alles wat je leert 70% leert door ervaring, 20% door samen te werken en 10% door formele training. Om meerdere redenen is dit een aantrekkelijke gedachte, maar als je even verder doordenkt dan zul je moeten toegeven dat hier nog wel de nodige bezwaren tegen zijn in te brengen.

Een kind leert inderdaad uit zichzelf lopen, praten ook nog wel ten minste als er volwassenen om hem heen zijn die dat doen. Maar zou het uit zich zelf weten wat gezonde voeding is? Ik denk het niet, kijk maar naar de ongezonde troep die supermarkten op kindhoogte op de schappen leggen. Wat gezond eten is leren we van onze ouders. Slechts weinig kinderen hebben uit zich zelf leren lezen of rekenen. Alles wat belangrijk is, dat leer je van een iemand die daar verstand van heeft.

Vanuit onze persoonlijke ervaring weten we dus al dat het leren van de basisvaardigheden in het leven niet volgens het 70:20:10 raamwerk verloopt. Dit door Charles Jennings gepopulariseerde raamwerk is gebaseerd op interviews gedaan op maar liefs 35 volwassenen. Niet echt wat je noemt een representatieve steekproef. Vermeren heeft hier de nodige studie naar gedaan, maar zelfs de vermeende empirische gegevens zijn nergens meer te achterhalen. Waar hebben we het dan nog over.

Als je dan niet het meeste leert uit je ervaring, wat dan wel? Het zal je misschien niet verbazen dat ik je nu vertel dat precies het tegenovergestelde waar is. Wat blijkt? Wanneer je het effect van een bepaalde aanpak uit zou zetten op een schaal van 0 tot 100 dan vinden we de volgende getallen:

  1. Klassikaal: 61
  2. Instructie: 59
  3. Theorie-demonstratie-praktijk-feedback-coaching: 88
  4. Gepassioneerde trainer: 72

Wanneer je het leren volledig aan het individu over zou laten, dan komt dat voor een onervaren iemand uit op een effectgrootte van, schrik niet 4, dus eigenlijk niets.

De derde aanpak het zogenaamde microleren heeft het meeste effect, maar de algemene conclusie is dat de klassieke opvatting over leren nog lang niet zo slecht is. Het grote probleem van het 70:20:10 raamwerk is dat dit leidt tot een bepaalde luiheid in het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden. Mijn stelling is altijd dat theorie de ervaring van anderen is en waarom zou ik de moeite doen om alles op nieuw uit te moeten vinden, wanneer ervaren instructeurs mij iets vele malen sneller kunnen leren.

Deze blog is geïnspireerd op het boek ‘A skeptic’s HR Dictionary’ van Patrick Vermeren.