Technologische bedreigingen

Heel lang geleden, in de tijd dat Twitter nog bekend stond als ‘X’ en maar weinigen van ons er weet van hadden, verscheen er plotseling een zogenaamde Twitter-Deskundige op tv. De ‘socials’ waren nog geen integraal onderdeel van ons leven. “Wat kun je er eigenlijk mee doen?”, vroeg de presentator. “Je kunt er berichten mee versturen,” antwoordde de deskundige, gevolgd door een golf van gelach vanuit het publiek. Afgezien van het komische van de situatie, verbaasde ik me over het feit dat er al iemand was die zichzelf als een expert kon bestempelen. Twitter was immers nog maar net ontstaan; hoe kon iemand dan al een expert zijn? Dit patroon herhaalt zich keer op keer. Telkens wanneer er iets nieuws opduikt, komen er plotseling onbekende figuren tevoorschijn die zichzelf uitroepen tot ‘deskundigen’.

Wat dacht je van blockchain? Ineens waren er ‘deskundigen’ die je daar alles over konden vertellen. Of van de zogenaamde ‘cryptogoeroes. Met de groeiende populariteit van cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum, zijn er talloze zelfbenoemde deskundigen opgedoken die beweren alle geheimen van de cryptomarkt te kennen. Ze beloven hun volgers gouden bergen en snelle rijkdom, maar in werkelijkheid zijn velen van hen gewoon oplichters die profiteren van de hype rondom crypto. Ze verkopen dure cursussen en adviesdiensten, maar bieden vaak weinig tot geen waarde voor hun klanten. Het is triest om te zien hoe mensen zich door deze ‘goeroes’ laten verleiden en hun zuurverdiende geld verspillen aan loze beloften.

Niet lang nadat kunstmatige intelligentie een trending topic werd, doemden er opnieuw nieuwe, tot dan toe onbekende ‘deskundigen’ op vanuit hun digitale holen. Mensen die maar al te graag influencers willen worden, die zich met schreeuwende HOOFDLETTERS en grappige icoontjes in onze tijdlijnen wringen. Mijn gevoelens hierover zijn gemengd. Aan de ene kant vind ik het komisch, maar ook weer triest voor degenen die hen blindelings volgen. Ik twijfel aan hun expertise, want waarom horen we nu pas iets van hen? Waarschijnlijk zijn het Zelfstandigen Zonder Professionele ervaring die als eenoog op zoek zijn naar blinde klanten. Ik begrijp de drang naar opdrachten, maar laten we eerlijk zijn: ze zijn geen experts, ze zijn op zoek naar klanten! Misschien hebben ze wat meer geëxperimenteerd dan anderen die daarvoor geen tijd hadden omdat ze wel een opdracht hadden. Maar zelfs het schrijven van een boek met behulp van ChatGPT maakt je hooguit een papegaai, zeker geen deskundige.

De zowel geprezen als bekritiseerde schrijfster Ayn Rand spreekt over tweedehands mensen. Mensen die niets innovatiefs doen, maar simpelweg anderen kopiëren. Ze zijn overal te vinden. Door hen volgt de ene hype de andere op. We hebben het ook gezien met coaching, zelfsturende teams, agile, portfoliomanagement, Internet of Things, 3D-printing, kwantumcomputing en nu weer over kunstmatige intelligentie. Welke prompts je aan ChatGPT moet geven, of nee, die techniek is inmiddels alweer verouderd, je moet een ander taalmodel gebruiken. Pas op, je loopt achter en voor je het weet, mis je de boot. Dat is de boodschap die bijna alle influencers, ongeacht het onderwerp, ons brengen. Het merendeel van hen kun je maar beter niet geloven.

Wie je ook niet moet geloven zijn de onheilsprofeten. Die voorspellen dat een nieuwe technologie de ondergang van de mensheid inluidt. Kijk naar de geschiedenis, technologische vernieuwingen hebben veel veranderd, maar altijd hebben wij mensen wegen gevonden om door te gaan en oplossingen te vinden voor de problemen die de technologie met zich meebracht. Niet de technologie is de feitelijke bedreiging. Het zijn de adviseurs die geen echte deskundigen zijn, maar slechts echoën wat ze in hun eigen bubbel horen. Als je hun ideeën omarmt, loop je met hen van de ene valkuil in de andere.