Is de overheid nog te vertrouwen?

Ik zit nu een jaar in de gemeentelijke politiek en krijg zo een kijkje achter de schermen. Dat werkt verhelderend. Maar ook als ik door mijn gemeente loop, kijk ik op een andere manier om mij heen. Voorheen zou ik me niet zo druk hebben gemaakt over een opgebroken Kampje of Sluisplein. Dat hoort nu eenmaal bij dit soort projecten. Maar als je volksvertegenwoordiger wil worden, krijgen de stemmen van je medebewoners een veel nadrukkelijkere plek in je meningsvorming. Voor de ondernemers en hun klanten zijn deze projecten namelijk wél een reden om boos of op zijn minst ontevreden te zijn.

De vraag die ik mij dan stel: wat is mijn rol hierin? Ik begrijp de noodzaak van de overlast. Ik begrijp ook dat inwoners daarover klagen en zich afvragen of de gemeente dit niet beter had kunnen plannen. Bovendien: waar zijn de politieke partijen die dit überhaupt mogelijk hebben gemaakt? Een onzalige gedachte komt dan in me op: kan ik hier, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, een politiek slaatje uit slaan? Zeer verleidelijk, maar daar ga ik niet aan toegeven.

Ik vind het namelijk uiterst gevaarlijk om problemen en ongemak in onze gemeente te misbruiken door af te geven op het gemeentehuis of op andere partijen dan de mijne. Ik probeer daarvoor te waken, maar ik ben me er wel degelijk van bewust hoe verleidelijk het soms is. Het is niet vreemd dat er dingen fout gaan of anders lopen dan gepland. Maar daar zou je als politicus geen misbruik van moeten maken, omdat je daarmee het vertrouwen in de overheid verder ondermijnt. En daar is uiteindelijk niemand bij gebaat.

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 wil ik daarom een oproep doen: kijk niet alleen naar wat er fout is gegaan, maar kijk vooral naar de standpunten die politici innemen. Sluiten die aan bij jouw overtuigingen en ideeën voor de toekomst van onze gemeente Ouder-Amstel? Door je nu alvast te verdiepen in wat politici de komende tijd doen en zeggen, kun je volgend jaar bij de verkiezingen een veel beter afgewogen stem uitbrengen. Voeden ze vertrouwen of wantrouwen? Ga met politici in gesprek, stuur ze een mail, bel ze op of bezoek eens een commissie- of raadsvergadering en spreek ze daar aan. Zo beïnvloed je zelf de toekomst van Ouder-Amstel.

De belangrijkste vraag is: kijk je terug of vooruit? Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar jouw stem in 2026 maakt wél het verschil. Neem daar dan ook de tijd voor om over na te denken.